Tuesday, 3 November 2015

The End

Its almost two years. Aku berusaha untuk dapatkan apa yang hati aku sayang, aku gigih menanti apa yang takpernah pasti. Its almost two years. 

I did too much, I give too much, but at the end I got nothing. Ya Allah, ampunkan lah hambamu ini yang selalu mengeluh di atas segala yang terjadi. Walhal, semua yang berlaku ini dah tertulis dan mungkin ada hikmahnya. 

Nak menyesal, dah tiada guna. Nak bersedih, dah rasa tawar. Nak menangis, dah kering airmata. Terpaksa lah pujuk hati sendiri. Sabar. Tabah. Kuat. Abaikan. Jangan pernah berhenti berdoa. 

Mungkin kali ini Allah nak tunjukkan sesuatu. Siapa tahu ada yang lebih indah menanti di masa hadapan nanti. 

Sudah sudahlaa meratapi. Sudah sudahlaa berfikir benda yang dah terjadi. Pandang depan, terus melangkah, fokus untuk kehidupan sendiri. Kalau bukan diri sendiri yang bantu diri sendiri, siapa lagi. People comes and go. Kena tanam dalam hati. Apa pun, diri sendiri kena kuat 💪🏼 

You can do it. Yes, you can do it 😊 Yang berakhir itu hubungan bukan kehidupan. InshaaAllah, ada hikmahnya. Amin. 

Wednesday, 19 August 2015

Ceritera Syawal2015 🌹

Assalamualaikum and hai ✋🏻 Walaupun bulan syawal dah lepas tapi taksalah kot kakak nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri buat adikberadik dan kawankawan kakak. Semoga semua bergembira di bulan syawal hari tu. Meh kakak belanja satu gambar raya kakak bersama keluarga kakak. 

       MohamadRazak&Lauyah's family

Raya baru ni kakak dapat cuti 10hari. Apa lagi beraya sakan lahhhh. On the 3rd Syawal pulak, baby kakak bertunang. Semoga dia dan pasangan berbahagia hingga ke akhir hayat. 

           Ima&Din's Engagement Day

Dah selesai situ, Syawal yang KESEPULUH pulak, abang@kembar@sahabat kesayangan kakak punya wedding reception. Wa tabik sama lu bro. Lu and wife lu memang pasangan sejoli. Sama cantik, sama padan gitu. 

            Bokau&Farah's Big Day

Well, this year raya memang paling happening. Cuti yang takmembosankan. Hari hari pi beraya. Maaf lah nah dah habis raya baru nak update pasal raya kan. Okay, settle bab raya awal awal. Now nak share sikit gambar gambar raya with kawankawan opis kakak. 

Majlis Hari Raya AffinHwang Capital, Kuala Lumpur 14th August 2015

         With Kak An@Mak Pengantin 😍

       With my gojes neighbour, Nana 😍

              With the HR's Staff 

       
With the Boss, Puan Rasidah

            With gojes Kak D 😍

                      With Harizan 😊
                 With Phaik Hoon 😍

           With the MD, Puan Maimoonah

          With kakak gojes, Kak Intan 😍

            With KakWati and Kak Intan 😍

Majlis Hari Raya AffinHwang Capital, Penang 15th August 2015

Sampai Penang pukul 3.30pagi terus tibai      nasi kandaq 😍

     Raya with the Management in Penang

      With my gojes kakaks in Penang 😍

                Emcee for the majlis 😊

                 With the great team 😘

            Our chairman, Tan Sri Yaacob

             With kakak cun, KakHanim 😍

           Durian time with KakRozy 😘

      Boss belanja durian best in Penang 😍

       Kakak pantang nampak kamera 🙊

Okay, habis dah belanja gambar. And kakak happy sangat raya kali nihh. A lot of memories created 😘 Thanks pada semua yang terlibat dalam mencipta kenangan bersama kakak. InshaaAllah, jumpa lagi Syawal tahun depan 😊

Wednesday, 29 July 2015

Redha 😊

"Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah" 

Kakak redha jika ini yang dah tertulis dan kakak pasrah dengan apa yang sudah terjadi. Mungkin ini adalah kifarah. Silap kakak dulu takfikir panjang. 

Nak meratapi sangat pon takguna, life must go on kan. Tipu lah kalau taksedih bila dah berhabis habisan berjuang. At last, kecundang 😢 

Mungkin ada hikmahnya. Kekadang nak menuding jari sangat pon takpatut. Bagi kakak benda macam ni lumrah. Masing masing buat silap. As a partner, kita kena give and take. Bukan asyik nak rasa kita ja yang betoi. Kakak tau masing masing sayang, masing masing kasih, tapi masing masing takut sejarah lama berulang kembali. Masing masing risau niat tak kesampaian. Jadi, salah sorang memilih untuk berserah. Ada jodoh, ada. Takda, redha. 

Sakit memang sakit tapi apa boleh buat. Dah ini yang dipilih. Siapa lah kakak untuk terus memaksa. Lalu ja lahh harap harap dipermudahkan. InshaaAllah. 

Sekarang, kakak banyak redha je. Apa apa pon redha. Bak kata orang putih,go with the flow. Sebab itu yang terbaik kan ☺️





Sunday, 12 July 2015

Ceritera Hati - Part 2

Semua pernah tercipta.

Seakan terhapus sudah segala.

Tak mampu ku kembali.

Biarkan saja berakhir di sini.

Biar patah hatiku.

Biarkanlah. 


Aku pergi demi hidupmu.


Biar hancur harapku.


Lepaskanlah.


Aku pergi demi bahgiamu.


Semua janji terbina.


Seakan sudah tiada bermakna.


Tak mampu ku kembali.


Biarkan saja berakhir di sini.


Biar patah hatiku.


Biarkanlah.


Aku pergi demi hidupmu.


Biar hancur harapku.


Lepaskanlah.


Aku pergi demi bahgiamu.


Selagi kita masih bersama.


Semakin ku terluka.




Ayat dan lirik yang paling kena dengan aku buat masa sekarang. Betapa kecewanya aku saat ini, hanya Allah saja yang tahu. Tapi takpa, saya okay, saya dah besar 😂 Itulahh terlampau ikutkan perasaan sangat, terlampau banyak memikir sangat. Sampai lagu pon dikatakan sama dengan perasaan dia haha. 


Apa apa pon, chillax dulu. Nak raya nih kan, jangan memikir sangat. Semua itu gangguan perasaan ja 😊 Orang kata dari sibuk meluahkan sana sini baik berdoa minta Allah permudahkan semuanya. InshaaAllah. Thanks pada yang banyak beri sokongan. 


Saturday, 11 July 2015

Ceritera Hati - Part 1

Tetiba hati nih tergerak nak menaip. Alhamdulillah dah malam 25Ramadhan kita. Takberapa hari ja lagi, Ramadhan akan meninggalkan kita 😢 Semoga kita semua mendapat keberkatan dalam bulan yang mulia ini. 

Sebenarnya, ada cerita yang nak diceritakan. Ada kisah yang nak dikongsikan. Ada luahan yang nak disampaikan. Orang kata takbagus cerita hal peribadi pada orang tapi dengan cara menaip gini saja dapat luahkan apa yang terbuku, dapat terjemahkan apa yang terpendam. 

Hampir seminggu tiada khabar berita. Hampir seminggu hilang tanpa suara. Setiap pertanyaan tetap diakhiri dengan tanda tanya. Kekadang terfikir, silapnya dimana, salahnya apa. Tapi biarlah soalan soalan itu terhenti tanpa jawapan. Sebab apa? Sebab taknak soalan soalan itu penyebab terus hilang tiada cerita. Aku dah cuba sehabis mampu, aku dah usaha sepenuh hati tapi masih sama., masih hambar. Alhamdulillah, berkat doa hari hari, Tuhan masih beri aku kekuatan untuk terus berusaha hingga berjaya. Sampai ada masanya menitis airmata minta jika ini bukan jalanku, alihkan lah arah jalanku dengan cara paling baik. Tanpa sekelumit dendam dan benci. Dan jika inilah jalanku yang Kau takdirkan, tetapkanlah hatiku, kuatkanlah hatiku untuk terus berusaha. Aminn 😭 

Ya Allah, Kau permudahkanlah setiap urusanku. Kau tunjukkanlah jalan yang benar buat diri ini. Amin Ya Rabbal'Alamin. 

Semoga ada kelembutan di setiap kekerasan hatimu.

Monday, 1 June 2015

Penghijrahan seorang Nur Emilia Sazlin 😊

Assalamualaikum 😊 Its been a longggg time cik puan tak update blog kan. Tetiba hari nih rasa macam banyak masa nak update sesikit. Hari nih dah dua hari cik puan bekerja di AffinHwang Menara Boustead, Kuala Lumpur. Still same company, cuma location dah lain. Actually kan, takpernah terdetik, terfikir, terasa nak bekerja kat sini. Tapi apakan daya. Mungkin rezeki cik puan dekat sini. Alhamdulillah. Dengan berbekalkan masa dua minggu, bertungkus lumus, berkelam kabut cik puan get ready nak datang sini. Alhamdulillah, dari segi fizikal, 95% ready tapiiiiiii. Dari segi mental, 45% je yang ready. Belum bersedia nak tinggalkan Penang. Emmmm. 

1 June 2015

Bermulalah perjalanan hidup cik puan di Kuala Lumpur. Lebih afdal lagi ayatnya cik puan dah jadi perantau. Mencari sesuap nasi di negeri orang. Setiap hari cik puan berdoa agar dipermudahkan segala urusan dekat sini dan berharap sangat penghijrahan ini ada hikmahnya. InshaaAllah. Dalam masa yang sama, cik puan berdoa lagi heharap boss datang and cakap, "Emilia, you will be transfer back to Penang soon" Harapannn 😢 Baru satu hari dekat sini, dah berharap setinggi gunung ledang. Haha. Redha je lah emilia. Nak cari sesuap nasi kannn. Sekarang, cik puan tengah biasakan diri dengan keadaan sekitar. Rasa kelakar pon ada, macamlah takbiasa duduk KL 😁 Tak apa lah, setiap kejadian itu ada sebabnya. Selalu berdoa yang terbaik untuk diri ini 😊 Okaylahh, cik puan dah taklarat nak menaip. Ada masa, sambung lagi. Doakan yang terbaik untuk cik puan ye. Bai kawan kawan 😘 Nahh cik puan belanja satu gambar cik puan nak masuk opis pagi tadi 😝 Bai lagi sekali. Muahciked 😘